Mesto alebo vidiek?
Premýšľate nad novým bývaním a neviete sa rozhodnúť? Kúpite byt v meste a budete to mať na skok do práce a deti blízko do školy, no príde víkend a znova budete premýšľať – čo budem v tom byte robiť? Kam pôjdem s rodinou?
Ja som sa v meste narodila, študovala, narodili sa mi v meste deti, všetko bolo blízko. Cez týždeň to bolo fajn, no prišiel piatok a s piatkom ......... čo a kde budeme robiť? Chodili sme k rodičom na chatu, na výlety, jedným slovom von z mesta.
Deti dospeli, majú už svoje rodiny a zostala som v byte sama. Čo s tým? Rodičia žili na vidieku a mne život mimo mesta učaroval.
Teraz bývam v rodinnom dome so záhradou, mám prírodu pod nosom. Ranná kávička na terase pri východe slnka je života budič, ktorý v meste nezažijem. Prejdem sa po orosenej tráve a cítim ako čerpám energiu.
A nielen to, v záhrade si dopestujem zdravú zeleninu a keďže veľmi rada varím a pečiem, tu je recept na kapustníky z kysnutého cesta:
Pripravím si kysnuté cesto – receptov má ujo Google veľa, ja pri varení a pečení nemám pravidlá, cesto
tak akurát asi ako na závin, no cukor len do kvásku a soli trošku viac. Pokiaľ cesto v teplúčku zväčšuje svoj objem, tak si medzitým najemno nastrúham zelenú hlávkovú kapustu a nasolím ju. Po chvíli z kapusty vytlačím prebytočnú šťavu a na dobrej voňavej masti ju opražím. Keď má kapusta zlatú farbu, dochutím ju ešte mletým čiernym korením a škoricou. Rozvaľkám si cesto, nakrájam na štvorce, do stredu cesta dám udusenú kapustu a pokračujem ako pri buchtách. Trošku potlačím aby boli také plochšie, popichám vidličkou, poukladám na vymastený plech a šup do rúry na 180 stupňov. Keď majú farbu ako upečené buchty, vyberiem z rúry, znova pomastím voňavou masťou, preložím na tanier a kto má rád na sladko, môže si kapustník pocukrovať.
Dobrú chuť.
Darinka